VILLE VESTEN

STRIKK EN VILL VEST FOR DEILIGE VÅRDAGER


En varm og god ullvest er perfekt for denne tiden på året. Ikke minst er det gøy å strikke en vest, og det er enkelt å eksperimentere med ulike teksturer og varianter - helt uten å følge en oppskrift. Du kan strikke den lang, eller kort, stram eller vid. Med tekstur og uten.

Jeg følger som nevnt nesten aldri noen oppskrift, og lar materialene få bestemme hva de vil bli, men lar meg ofte inspirere, og her håper jeg å inspirere deg til å strikke vårens mest fleksible plagg.

B1008748.jpg
B1008751.jpg

Hvor enkelt kan det gjøres?
Jeg liker å strikke ting så enkelt som mulig. På en måte synes jeg materialene kommer aller best frem slik. Denne vesten er strikket på tykke pinner med en mix av håndspunnet garn i av lammeull fra britanor.no, og Fær garn fra Telespinn.

Den er strikket i glattstrikk (den er strikket med retten inn) på tykke rundpinner, opp til armhulene og derifra er det strikket frem og tilbake (vrang på retten, rett på vrangen), med for og baksiden hver for seg.

Jeg la opp ca 60 masker på pinne 8 som jeg strikket løst, dersom du strikker veldig stramt kan du gå opp til 9 eller til og med 10. Du strikker den i grunnen så vid og lang du ønsker å ha den opp til ermhulene. Deretter deler du strikketøyet i to og strikker frem og bakdelen hver for seg. Jeg feller ofte et par masker på hver side for at armhulen ikke skal oppleves trang. (Dersom du har tynnere pinner og flere masker kan du eventuelt felle av flere masker.)


Forstykket deler du også i to dersom du vil strikke vesten med v-hals, slik jeg har gjort på denne. Hvor tidlig du deler fronten i to avgjør hvor dyp v-halsen blir. Du kan også felle av masker fra v`en og ut mot skuldrene, fordelt ut over antall omganger du må strikke. Hvis du strikker bakstykket først vet du hvor mange omganger du trenger opp til skuldrene. Hvor mange masker du feller fra midten av v en og ut mot skuldrene avgjør hvor vid v`en på vesten blir.

Her er det bare å prøve seg frem og strikke etter egen smak, og “garnets vilje”. Når du har strikket alle tre delene opp til skuldrene kan du velge om du feller av for deretter å sy de sammen, eller om du rett og slett strikker sammen delen på toppen. Da får du en usynlig overgang som gir plagget god elastisitet. Om du velger å sy plagget sammen over skuldrene kan du bruke sømmen som en del av dekoren. Valget er ditt og begge deler fungerer fint.

Du kan også velge å strikke en vest med høy hals eller rullkrave. Da strikker deler du ikke forstykket i to, men strikker for og baksiden på samme måte. Dersom du velger å felle inn fra skuldrene mot halsen får du en fin passform med god plass til ermene, og kan sette sammen for og bakstykke for å strikke halsen til slutt.

Jeg har laget utallige vestvarianter, og lar ofte garntypen ha siste ord. Det er rett og slett sjelden det blir helt feil når man gjør det på denne måten, og tilstedeværelsen og oppmerksomheten mot det du strikker øker når du selv må ta avgjørelsene underveis.

Håper du lar deg inspirere, og du det går ganske fort å strikke en vest så setter du i gang nå har du raskt en vill vest og varme deg på.

Lykke til!

Nysgjerrig på Villstrikk? Kjøp boken eller les mer om temaet her.

Marianne Vigtel Hølland

Slow Design Studio is a creative studio, working to counteract fast life and the disappearance of local traditions. Through a Slow approach to design and communication, I want to promote reflection and a more conscious approach to how the everyday choices you take has consequences, for yourself and others. Slow Design is not a pace, it is a mindset.

http://www.slowdesign.no
Forrige
Forrige

GJENBRUK AV GAMLE VINDUER

Neste
Neste

VELKOMMEN TIL MÅNESTUA